Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250
Среда, Декември 01, 2021
Text Size

Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Отворен повик за ангажирање на национален консултант за помош и техничка поддршка на меѓународен консултант кој ќе работи на дизајнирање на модел за центри за активно стареење според искуството на УНФПА во БиХ

Превземи го повикот тука 
Информација за проектот
УНФПА и МППС во минатата 2017 година развија стратешко партнерство за јакнење на националниот капацитет за формулирање и следење на политики засновани на права кои ги интегрираат доказите за динамиката на населението и нивната поврзаност со одржливиот развој, вклучително и во хуманитарни услови. Партнерството е поврзано со имплементацијата на Програмата на УНФПА за периодот 2016-2020.
Една од активностите предвидени за реализација во тековната 2018 година е Зајакнување на националниот капацитет за формулирање на сеопфатни програми во согласност со Мадридскиот интернационален план за активно стареење и промовирање на меѓугенерациска солидарност и Националната стратегија за стари лица, за периодот 2010-2020 година, во соработка со МТСП.
Министерството за труд и социјална политика (МТСП) работи во насока на обезбедување на активно стареење и сака да промовира решенија на локално ниво. За таа цел, како поддршка на процесите, УНФПА ќе обезбеди присуство на меѓународен консултант од БиХ кој ќе има задача да ги пренесе знаењата и искуствата од БиХ во насока на креирање на успешен модел и отварање на такви центри во Македонија. Меѓународниот консултант ќе има задача да ја поддржи проценката на состојбата во две општини во земјата предложена од МТСП и да предложи модел за воспоставување на двата Центри за активно стареење.
Потреба од ангажирање на национален консултант за помош и поддршка на работата на меѓународниот консултант.
Очекувани резултати:

Националниот консултант ќе биде поддршка на меѓународниот консултант во неговиот ангажман во Македонија и ќе биде во координација со МППС, МТСП и УНФПА. Се очекува да биде воспоставена соработка со сите национални
институции кои имаат поврзаност со главната цел за да биде креиран успешен модел на Центри за активно стареење според препораките од меѓународен консултант. Успешноста на ангажманот би довела до формирање на први два Центри за активно стареење во две општини во Македонија избрани од страна на МТСП.
Од националниот консултант ќе се очекува:
 •  да оствари тесна соработка со МК (меѓународен консултант), преставници на МППС, МТСП, УНФПА и сите други засегнати страни во процесот согласно нивните услови дефинирани во предвидените активности;
 • да обезбеди техничка помош и поддршка на МК во процесот на проценка на можностите за формирање на Центри за активно стареење во избраните општини;
 • да ја воспоставува и олеснува комуникацијата помеѓу МК и националните институции;
 •  да организира целосна логистичка поддршка и го придружува МК при теренските посети на општини;
 •  да помага во креирање на агенда и распоред на активности на МК;
 • да закажува состаноци и средби;
 •  да помага во обезбедување на севкупни информации и насоки на барање на МК;
 •  да обезбедува активно учество на чинителите вклучени во процесот со цел да се имаат во предвид нивните видувања, очекувања и визија во однос на придонес на проектот кон остварувавање на зацртаните цели;
 •  активно да учествува во дискусии, фокус групи и сл..и да го споделува своето знаење и искуство со засегнатите страни;
 • да ја следи работата на МК за да се осигура согласност на методологијата со националните стандарди и методологии;
 •  да ги известува партнерите во проектот за следни чекори и да доставува извештаи;
 •  да му помага на МК при подготовка на крајниот извештај
Потребни квалификации на националниот консултант:
 •  Универзитетско образование
 •  Познавање на Националната стратегија за стари лица, за периодот 2010-2020 година;
 • Познавање на Мадридски интернационален план за активно стареење и промовирање на меѓугенерациска солидарност;
 • Претходно искуство од областа на социјалната заштита и социјалните услуги;
 • Искуство во соработка и координација на институции, организации и поедници во социјалната заштита;
 • Искуство во полето на работа со стари лица и имплементација на проекти за стари;
 • Искуство во граѓански сектор;
 • Одлични организациски вештини и искуство во логистичка поддршка на активности;
 • Добри комуникациски вештини, вклучувајќи ја и способноста да се објаснат работите јасно и едноставно на другите;
 •  Добро познавање на специфичната ситуација во регионот и земјата;
 • Свесност и чувствителност во работата со луѓе од различни културни и социјални средини;
 • Одлично познавање на англискиот јазик, писмен и говорен и познавање на српско-хрватски или босански.
Апликација
При аплицирање за позицијата кандидатот е неопходно да достави:
- Лично CV во кое може да се препознаат бараните квалификации;
-Список на претходни искуства, наведени погоре во делот за потребни квалификации;
Документите со назнака Повик за национален консултант за помош и техничка поддршка на меѓународен консултант треба да се испратат електронски, на е-маил: Оваа е-пошта е заштитена од spambots, треба да вклучите JavaScript за да ја видите , не подоцна од 10 мај 2018 (крај на ден).
Времетраење и динамика: 10 работни дена, не подоцна од септември 2018 година.
Предвиден надоместок: 120$ за работен ден, во бруто износ.
Начин на плаќање: По договор
Лицата коишто аплицирале ќе бидат известени за резултатите од повикот, по електронски пат.

Arhiva-Baner-o

doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr