Понеделник, Октомври 25, 2021
Text Size

Вработени сиромашни лица

eapn-logo На сиромаштијата често се гледа како на проблем што го предизвикуваат ниските приходи и се поврзува со идејата дека луѓето не добиваат плата за вложениот труд. Во последно време посебно се истакнува дека вработувањето претставува единствен излез од сиромаштијата. Па оттука, неодамнешните политички случувања ги попречија интегрираните, сеопфатни, стратегии за социјална инклузија со цел обезбедување на права, ресурси и услуги1, а наместо тоа ја истакнаа важноста на економската продуктивност и конкурентност, како и зголемувањето на вработеноста. 
Но, се посветува сé поголемо внимание на квантитетот (имено, бројот на лица што можат да се вработат), додека пак не се сметаат за приоритет квалитетот на работата, како што е минималниот износ за задоволување на основните потреби како клучен фактор, потоа сигурноста и работните услови. Ова има влијание во наглото зголемување на бројот на т.н. „вработени сиромашни“, т.е. луѓе во работен однос погодени од сиромаштијата.
 Превземете - ВРАБОТЕНИ СИРОМАШНИ ЛИЦА
doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr