Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 245

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 249

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250

Warning: strftime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 250
Среда, Декември 01, 2021
Text Size

Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: strtotime(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 56

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Warning: date(): It is not safe to rely on the system's timezone settings. You are *required* to use the date.timezone setting or the date_default_timezone_set() function. In case you used any of those methods and you are still getting this warning, you most likely misspelled the timezone identifier. We selected the timezone 'UTC' for now, but please set date.timezone to select your timezone. in /home/mppsorg/public_html/libraries/joomla/utilities/date.php on line 198

Европска мрежа за минимален приход (ЕМИН)

EMIN
Европска мрежа за минимален приход (ЕМИН) е двегодишен проект на ЕАПН (2013-2014) финасиран од Европска комисија, кој има за цел да изгради консензус за превземање на неопходните чекори кон прогресивна реализација на соодветни и достапни шеми за Минималниот проход во земјите членки на ЕУ во согласност со препораките на Европската комисија од 2008, Стратегијата Европа 2020 а во контекст со Европската мрежа против сиромаштија и социјална исклученост (ЕАПН).

Зошто е важно воведување на Минималниот достоинствен приход во Македонија?

ЕМИН е важен чекор за да го задржи фокусот на важноста за воведување на шеми за Минимален проход во сите земји во Европска унија , Минималниотдостинствен приход е клучен елемент за спас на луѓето кои жевеат во сиромаштија и социјална исклученост.

Минималниот достоинствен приход (МДП) е поим кој обично се користи за да се опише исплатата од страна на државата која функционира како „сигурносна мрежа“ и законски ја гарантира на сите свои граѓани, без разлика дали тие се работоспособни или пак се вработени.

МДП е социјално право и е темел на секоја социјална држава и е суштинска основа за да се обезбеди право на достоинствен живот за сите или да гарантира минимум животни стандарди.

МДП е прилагоден на потребите на граѓаните - се разликува од една земја до друга

Овој минимален приход најчесто се дава на работоспособни граѓани кои не работат веќе подолго време или кои не заработуваат доволно за да го остварат минималниот квалитет на живот.

Активности кои МППС ќе ги спроведо со овој проект:
1. Прва конференција на Европско ниво (2013)
Првата конференција на Европско ниво ќе има за цел да даде јасни насоки за имплементација на проектот и размена на добрите пракси за воведувањето на Минималниот достоинствен прииход во земјите членки на ЕУ. Исто така ќе се разработата две тематски пристапи (возраста и бездомништвото)
2. Поготовка на Извештај за одредување на шемите за Минималниот достоинствен приход во Македонија.
  • Предлози за заеднички дефиниции и критериуми за соодветни шеми за Минималниот достоинствен приход во Македонија.
  • Дасе претстават добро и лоштите практики за Минималниот достоинствен приход
  • Да се идентификуваат клучните чекори за прогресивно остварување на пристап до соодветни шеми за Минималниот достоинствен приход.
3. Национална конференција

Националнта конференција ќе има за цел:

  • Презентирање на наодите од националниот извештај,
  • Информации од проектот на ЕУ и релевантните случувања во ЕУ,
  • Подигнување на свеста за воведување на Минималниот достоинствен приход
  • Идентификување на чекори кои ќе помогнат до градење на консензус за обезбедување на напредок кон прогресивна реализација на соодветните и достапните шеми за Минималниот достоинствен приход во Македонија.

Ова конференција треба да вклучува и дискусии за предлозите за заеднички дефиниции и критериуми за соодветни шеми за Минималниот достоинствен приход. Резултатите од национални конференции ќе се презентираат на втората европско конференција.

4. Втора конференција на Европско ниво (2014)
На втората конференција на Европско ниво че бидат презентирани заклучоците од националните конференции и Извештаите на секоја земја за шемите на Минималниот достоинствен приход. Конференцијата исто така треба да развие и подобра соработка на ЕУ за обезбедување на Минимален достоинствен приход и добри приходни шеми.

 

doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr