Понеделник, Октомври 25, 2021
Text Size

Публикација, ВОДИЧ ЗА ДЕТСКАТА СИРОМАШТИЈАТА ВО ЕВРОПСКАТА УНИЈА

eapn-logo 25 милиони деца во Европската Унија (ЕУ) се во ризик од сиромаштија и социјална исклученост – тоа е едно на секое четврто дете. Повеќето од овие деца растат во сиромашни семејства, кои со маки се обидуваат да им пружат пристоен живот. Ова е социјален криминал во ЕУ, која се гордее со својот социјален модел, напад на фундаменталните права и неуспех да се инвестира во луѓето и во нашата иднина. Може ли ЕУ да си го дозволи овој трошок?
eurochild-logo  Превземете - Водич за детската сиромаштија во ЕУ

 

Оваа брошура за детската сиромаштија е заеднички напор на ЕАПН и Eurochild со цел:

  • Да се подигне свеста на јавноста за тоа што значи детската сиромаштија во Европски контекст, нејзините причинители и како влијае на животите на децата и нивните семејства
  • Да ги истакне ефикасните решенија што треба да помогнат во борбата против сиромаштијата и да го промовираат добробитието на децата и нивните семејства, посебно во времиња на немаштија и јавно намалување на трошоците.

 

Се надеваме дека таа ќе помогне да се мобилизира широка јавна и политичка поддршка за интезивирана акција за намалување на детската сиромаштија и да го промовира добробитието на децата, навремено да се поддржи спроведувањето на Препораките на Европската Комисија против детска сиромаштија

doniraj

Членка на

eapn-logo

Движење за достоинствен живот

ПУБЛИКАЦИИ

11 Evropski Sostanok
Download EAPN_Tolkuvac_2_MK
Download EAPN_Tolkuvac_2_AL

МППС на социјалните мрежи:

Придружете ни се на Facebook Следи не на twitter Посетете го нашиот блог Посетете го нашиот youtube канал Следи не на flickr